Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen, maar weet je niet zeker of je hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt? In dit artikel leggen we uit wat de regels en voorschriften zijn rondom het plaatsen van zonnepanelen. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. Zo moet je rekening houden met de locatie waar de panelen geplaatst worden, en ook het type gebouw is van belang. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Hoe kun je checken of je een vergunning nodig hebt?

Of je wel of geen vergunning nodig hebt, kun je eenvoudig controleren met de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. In deze handige tool van de overheid kun je snel zien of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor jouw specifieke situatie. Je vult gegevens in over de locatie van de plaatsing en je verdere plannen voor de zonnepanelen. De tool geeft je vervolgens direct een indicatie of een omgevingsvergunning nodig is.

Regels voor het plaatsen van zonnepanelen zonder vergunning

In de meeste gevallen heb je als particulier geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn echter specifieke voorschriften waaraan je je moet houden. Hieronder hebben we de meest voorkomende scenario’s en de bijbehorende voorschriften voor je op een rij gezet.

Zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak zijn meestal vergunningsvrij, mits ze voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • De panelen moeten in of direct op het dakvlak worden geplaatst.
  • De hellingshoek van de panelen moet gelijk zijn aan die van het dak.
  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken buiten het dakvlak.

Zonnepanelen op een plat dak

Bij plaatsing op een plat dak gelden andere regels:

  • De panelen moeten minstens één keer hun eigen hoogte verwijderd zijn van de dakrand.
  • Ze mogen niet hoger zijn dan het hoogste punt van het dak.

Zonnepanelen op de gevel

Wanneer je zonnepanelen op de gevel van je woning plaatst, kan dit veel impact hebben op het uiterlijk van het straatbeeld en het gebouw. Vandaar dat voor dit type plaatsing meestal een omgevingsvergunning nodig is, vooral wanneer je woning deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Zonnepanelen op de grond

Wil je zonnepanelen op de grond plaatsen? Dit wordt vaak een veldopstelling genoemd. Voor dit type plaatsing gelden strengere regels, omdat deze plaatsing meer invloed heeft op het landschap. In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning verplicht. Dit is met name het geval wanneer de panelen zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of wanneer het zich in een beschermde omgeving bevindt. 

Zonnepanelen in de tuin

Wanneer je zonnepanelen in je tuin wilt plaatsen, dan zijn er per gemeente verschillende regels. Over het algemeen is het zo dat kleine installaties die niet erg opvallen vergunningsvrij zijn. Heb je een grote installatie die erg zichtbaar is of ligt je tuin in een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Als je wilt weten wat de regels in jouw gemeente zijn, raden we je aan om de website van je gemeente te controleren of contact met ze op te nemen. 

Zonnepanelen op een garagedak, overkapping of carport 

In de meeste gevallen kun je zonnepanelen zonder vergunning op een garagedak, overkapping of carport plaatsen, mits de panelen niet buiten het dakvlak uitsteken. Ook hier geldt dat als de constructie zich in een beschermd gebied bevindt, een vergunning noodzakelijk kan zijn.

Wanneer heb je wel een omgevingsvergunning nodig?

We hebben al een aantal scenario’s genoemd, maar hieronder vind je de meest voorkomende situaties waarin je wel een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. 

  • Je wilt de panelen plaatsen op een monument of je woning bevindt zich in een beschermd stads- of dorpsgezicht. 
  • De plaatsing van de panelen verandert het aanzicht van het gebouw enorm. 
  • Je wilt je panelen in de tuin plaatsen, de regels hiervoor verschillen per gemeente. 
  • De omvormer wordt niet in de woning geplaatst en ook niet geïntegreerd in de panelen. 

Staat jouw situatie er niet tussen?
Wijkt jouw situatie af van de bovenstaande scenario’s en twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met Shift to Solar. Onze experts staan graag klaar om je te voorzien van advies op maat.

Hoe zit het zakelijk?

Voor bedrijven ligt het anders dan particulieren. Wil je als ondernemer zonnepanelen laten plaatsen? Lees dan ons artikel over of je een vergunning nodig hebt als ondernemer voor het leggen van zonnepanelen. 

Hoe vraag je een vergunning aan voor zonnepanelen?

Heb jij een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan kun je je aanvraag hier indienen. Dit is een pagina van het Omgevingsloket waar je je omgevingsvergunning kunt aanvragen. Het proces loopt als volgt: 

  • Aanvraag indienen: Via het Omgevingsloket vul je een formulier in met details over je installatieplannen.
  • Documenten toevoegen: Voeg technische tekeningen en andere relevante documenten toe.
  • Beoordeling: De gemeente beoordeelt je aanvraag, wat doorgaans binnen 8 weken gebeurt.
  • Uitkomst: Je ontvangt een bericht of je aanvraag is goedgekeurd of afgewezen.

Shift to Solar kan dit hele proces voor je uit handen nemen, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken.

Alternatieve opties

Kun jij geen vergunning krijgen voor zonnepanelen op je woning of elders? Dat is erg vervelend natuurlijk, maar niet getreurd. Shift to Solar biedt voldoende alternatieven om alsnog duurzame energie op te wekken. Een van de beste alternatieven is een solar carport. Dit is een carport waarvan het dak bestaat uit zonnepanelen die energie opwekken voor je huis of om je elektrische auto op te laden. Shift to Solar biedt stijlvolle carports van hout of staal, geschikt voor één parkeerplek of een heel terrein.

Een ander alternatief die Shift to Solar je kan bieden is de solar veranda, een overkapping met geïntegreerde zonnepanelen. Hiermee geniet je van je tuin en bespaar je tegelijkertijd op energiekosten. Onze solar veranda’s zijn beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven, en kunnen geleverd worden als bouwpakket of volledig geïnstalleerd door ons team. De veranda’s zijn gemaakt van duurzame materialen zoals Red Class Wood en worden geleverd met hoogwaardige glas-glas zonnepanelen, wat zorgt voor een lange levensduur en uitstekende prestaties.

Vrijblijvend advies

Ben je er nog niet uit of je een vergunning nodig hebt of wil je meer informatie over alternatieve mogelijkheden? Bij Shift to Solar bieden we vrijblijvend advies op maat. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we jouw situatie en geven we je advies op maat. Of het nu gaat om zonnepanelen op je woning, garage, schuur, of zelfs een solar carport als alternatief, wij staan graag klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een adviesgesprek!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Jari
Medewerker Shift to Solar
© 2025 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language