Wat te doen als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

Wil je verduurzamen met zonnepanelen, maar is je dak hier niet geschikt voor? Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij monumentale panden, verouderde daken of daken met te weinig zon. En ook als je in een appartement of huurhuis woont, zijn panelen vaak geen optie. Gelukkig zijn er alternatieven die je kunt overwegen als je toch graag gebruik wil maken van zonnepanelen.

We delen hieronder opties voor mensen die een woning of appartement huren en voor mensen die hun eigen zonnepanelen willen bezitten, maar waarbij het dak van hun huis niet geschikt is.

Alternatieven voor zonnepanelen op dak

Als je geen dak hebt of geen zonnepanelen mag plaatsen, bijvoorbeeld omdat je een woning huurt, zijn er een aantal alternatieven. Een populaire optie is de postcoderoosregeling. Hierbij word je lid van een energiecoöperatie in je buurt en investeer je samen met anderen in duurzame energieprojecten. Dit levert je vijftien jaar lang korting op de energiebelasting op. Een nadeel is wel dat je na verhuizing naar een ander postcodegebied niet meer van het belastingvoordeel kan profiteren.

Een andere mogelijkheid is om via je energieleverancier te investeren in zonnepanelen op daken van anderen. Je profiteert dan van de opbrengst via je energierekening zonder gebonden te zijn aan een specifieke postcode. Verder kun je via crowdfundingplatforms zoals Zonnepanelendelen investeren in zonnepanelen op andere daken. Dit werkt vergelijkbaar met het beleggen in obligaties en levert jaarlijks rendement op. Belangrijk: de zonnepanelen worden in deze gevallen niet van jou. Ook zitten er andere risico’s in investeringen, dus verdiep je hier goed in voordat je eraan begint.

Wel een eigen woning, maar geen geschikt dak

Wil je graag je zonnepanelen bezitten én heb je een eigen woning? Dan is het ook nog mogelijk om deze op andere daken te plaatsen, zoals een bijgebouw, schuur of garage. Deze gebouwen hebben vaak genoeg ruimte om voldoende zonnepanelen te kunnen dragen. Hierbij moet er wel gekeken worden naar de kwaliteit van het dak en eventuele belemmeringen zoals schaduw. Als je zonnepanelen laat plaatsen door Shift to Solar, checken wij de geschiktheid van het dak en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om voldoende stroom op te wekken.

Heb je ruimte over in je voor- of achtertuin? Dan zou je ook nog een solar carport kunnen plaatsen. Dit is een carport die ontworpen is om auto’s onder te parkeren en tegelijkertijd zonne-energie op te wekken. Voor de meeste personenauto’s raden we een carport aan van minimaal 5,2 meter lang en 3,5 meter breed. Andere soort overkappingen zijn ook mogelijk. Een veranda met zonnepanelen kan je tuin van schaduw voorzien en tegelijkertijd energie opwekken. Informeer naar de mogelijkheden!

Door creatief te zijn met de ruimte die je hebt, kun je dus toch zonnepanelen laten plaatsen en jouw energierekening verlagen.

Belangrijke overwegingen

Bij het bepalen van een geschikt alternatief voor zonnepanelen op het dak, houden we rekening met een aantal punten:

  • Ruimte: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de installatie van zonnepanelen. Een bijgebouw, carport of veranda moet groot genoeg zijn. Voor een gemiddeld huishouden kun je uitgaan van 10 zonnepanelen.
  • Dakstaat en oriëntatie: De conditie van het dak moet goed zijn en geen asbest bevatten. De oriëntatie van het oppervlak ten opzichte van de zon bepaalt het rendement: zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste op.
  • Schaduw: Vermijd plekken die veel schaduw ontvangen, zoals onder grote bomen of naast hoge gebouwen.

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Maar dit betekent dus niet dat je helemaal geen gebruik kunt maken van zonne-energie. Door te kijken naar alternatieven, zoals het plaatsen van een solar carport of zonnepanelen op het dak van een bijgebouw, kun je nog steeds profiteren van de voordelen van groene energie. Dit zijn verschillende opties die wij met je kunnen verkennen, om zo te kijken wat het beste bij de woning past. Neem gerust contact op!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language