Elektrische auto opladen met zonnepanelen, hoe werkt dat?

Je kunt je elektrische auto opladen via een laadpaal. De elektriciteit komt dan gewoon van het net. Maar het is ook mogelijk om je elektrische auto op te laden met de groene stroom van zonnepanelen. Je zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer en die is aangesloten op de meterkast. De zonnestroom wordt vervolgens verdeeld tussen je woning en je laadpaal.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om een auto op te laden?

Dit hangt af van het verbruik van je auto en van de opbrengst van je zonnepanelen, maar we kunnen een schatting geven. Als je op jaarbasis 15.000 km aflegt, heb je ongeveer 2.445 kWh nodig. Volgens de Consumentenbond leveren nieuwe zonnepanelen per stuk rond de 300 kWh elektriciteit per jaar. Een gemiddelde elektrische auto heeft dan 8 tot 10 zonnepanelen nodig om op zonne-energie te rijden. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen op zonnige dagen het meeste energie opleveren, dus niet het hele jaar door.

Wanneer kan ik mijn auto het beste opladen?

Je kunt een auto het beste opladen wanneer de zon schijnt. Dan leveren zonnepanelen de meeste energie. Maar ook bij bewolkt weer wekken zonnepanelen nog steeds stroom op. 

Ben je van plan om je auto ‘s nachts op te laden en wil je hier eigen opgewekte stroom voor gebruiken? Dan kan een thuisbatterij een oplossing zijn. Veel mensen zien de thuisbatterij als een betere optie nu de salderingsregeling stopt. Straks ontvang je immers geen vergoeding meer voor de stroom die je teruglevert aan het net. Met een thuisbatterij kun je de overtollige zonnestroom opslaan en zelf gebruiken.

Laadpaal voor zonnepanelen en elektrische auto

Bij het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen is het belangrijk dat je laadpaal kan schakelen tussen netstroom en zonnestroom. Een slimme laadpaal controleert of er zonnestroom beschikbaar is en gebruikt deze om je auto op te laden. Overdag met zonnestroom laden is immers de goedkoopste optie. 

Sommige elektrische auto’s kunnen ook fungeren als een thuisbatterij, omdat ze stroom kunnen opslaan. Hiervoor is wel een bidirectionele laadpaal nodig. Deze laadpalen kunnen stroom zowel naar als van je elektrische auto sturen. Hoewel er momenteel nog maar weinig laadpalen zijn die dit ondersteunen, kan dit in de toekomst een interessante optie worden.

Wat kun je doen als je nog geen zonnepanelen hebt?

Wij voorzien particulieren en bedrijven van maatwerk oplossingen voor het opladen van elektrische auto’s. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen op daken, maar bijvoorbeeld ook op een carport of overkapping. Samen maken we de wereld een stukje mooier en dragen we bij aan een duurzame toekomst. Interesse? Informeer naar de mogelijheden!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.