Hoe lang gaat een carport of overkapping mee?

Bij de aanschaf van een carport of overkapping speelt de levensduur een grote rol. Welk materiaal moet je kiezen? Hout en aluminium hebben elk hun eigen voor- en nadelen wat betreft duurzaamheid en onderhoud. Bovendien kiezen steeds meer mensen ervoor om zonnepanelen op hun overkapping te plaatsen, die ook een bepaalde levensduur hebben. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar hoe lang je investering meegaat. In dit blog lichten we deze aspecten toe.

Levensduur houten overkapping

Een houten overkapping is vaak goedkoper dan een aluminium, maar gaat over het algemeen minder lang mee. Gemiddeld heeft een houten overkapping een levensduur van ongeveer 25 jaar. Dit hangt echter sterk af van het type hout en het onderhoud. 

De Europese norm EN-350:2016 classificeert houtsoorten op basis van hun natuurlijke weerstand tegen schimmels en insecten. Deze norm deelt houtsoorten in vijf klassen in:

  1. Klasse 1: Zeer duurzaam (25+ jaren)
  2. Klasse 2: Duurzaam (15 tot 25 jaren)
  3. Klasse 3: Matig duurzaam (10 tot 15 jaren)
  4. Klasse 4: Weinig duurzaam (5 tot 10 jaren)
  5. Klasse 5: Niet duurzaam (minder dan 5 jaar)

Douglas hout valt bijvoorbeeld in klasse 3. Dit betekent dat het onbehandeld 10 tot 15 jaar meegaat. Boven de grond zal het langer meegaan. Met de juiste zorg heeft een Douglas overkapping namelijk een levensduur van 25 jaar of langer.

Duurzaamheid is voor ons een belangrijke overweging. Voor onze producten gebruiken wij dan ook Red Class Wood, een houtsoort die vergelijkbaar is met Douglas hout. Het is gemaakt van gecertificeerd naaldhout dat door een speciale behandeling erg duurzaam is. Red Class Wood heeft dezelfde gunstige eigenschappen als Douglas en wordt onder hoge druk geïmpregneerd voor extra bescherming. Deze behandeling zorgt ervoor dat het hout een lange levensduur heeft. Dit maakt het een ideaal materiaal voor overkappingen en carports.

Levensduur aluminium overkapping

Het grootste voordeel van een aluminium overkapping is de lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een aluminium overkapping is langer dan 30 jaar. Daarnaast is het onderhoud van een aluminium overkapping minimaal. Aluminium trekt geen schimmels of ongedierte aan en roest niet. Een simpele afspoeling met water of afnemen met een doek is vaak al voldoende om het schoon te houden.

Zonnepanelen op de overkapping

Steeds vaker besluiten mensen om zonnepanelen op hun overkapping of carport te plaatsen. Naast de levensduur van de overkapping, moet ook rekening gehouden worden met de levensduur van de zonnepanelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Gedurende deze periode verliezen ze geleidelijk hun efficiëntie, maar de meeste panelen produceren na 25 jaar nog steeds ongeveer 80% van hun oorspronkelijke capaciteit. Naast het onderhoud van de overkapping, zal het soms nodig zijn om de zonnepanelen schoon te maken. Hier kun je periodiek iemand voor inhuren, In principe is een jaarlijkse schoonmaakbeurt van je zonnepanelen voldoende.

Bij Shift to Solar kun je zowel houten als aluminium overkappingen bestellen. Of een solar carport voor de auto. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Linde
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language