Hoe vaak hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen staan er om bekend dat ze onderhoudsarm zijn, maar volledig vrij van onderhoud zijn ze niet. Hoewel de regen ervoor zorgt dat veel vuil van de panelen wordt weggespoeld, kan er zich vuil ophopen. Denk hierbij aan vogelpoep, vastgeplakte bladeren, groene aanslag of andere viezigheid. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren is het dus noodzakelijk dat je de panelen regelmatig onderhoudt. In dit artikel hebben wij alle informatie gebundeld die je nodig hebt om je zonnepanelen optimaal te onderhouden. 

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

Doorgaans hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. De meeste soorten zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze jarenlang zonder problemen energie kunnen leveren, zonder grondig onderhoud nodig te hebben. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat panelen geen bewegende onderdelen hebben, dit maakt ze minder vatbaar voor slijtage. Maar, dit betekent niet dat je er niet naar om hoeft te kijken. Door regelmatig je zonnepanelen te controleren kun je vroegtijdig kleine problemen opsporen voordat ze leiden tot grotere problemen.  

Hoe belangrijk is het om de panelen goed te onderhouden?

Om het rendement zo optimaal mogelijk te houden is het belangrijk om je zonnepanelen zo goed mogelijk te onderhouden. Hoewel veel panelen voorzien zijn van een vuilafstotende laag en de regen zorgt voor een natuurlijke spoeling, kan er toch vuil ontstaan wat hardnekkig is. Wanneer het vuil zich blijft ophopen kunnen de prestaties uiteindelijk minder worden, en dat wil je voorkomen. Onder andere kunnen de volgende soorten vuil zich ophopen op je zonnepanelen:

  • Vogelpoep
  • Stuifmeel
  • Saharazand
  • Stof
  • Bladeren
  • Groene aanslag

Vieze zonnepanelen kunnen tot wel 20% minder energie opwekken. Dat is natuurlijk erg zonde en dit is te voorkomen door periodieke controles uit te voeren en structureel je panelen schoon te maken. 

Hoe zorg je voor goed onderhoud?

Dat het belangrijk is om je zonnepanelen goed te onderhouden is dus duidelijk. Maar, hoe zorg je er voor dat je dit goed doet? Dat lees je hieronder. 

Hoe moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Voordat je begint met het schoonmaken van je zonnepanelen moet je eerst denken aan je eigen veiligheid. Schakel het systeem volledig uit voordat je begint. Haal vervolgens al het droge afval weg, zoals bladeren of takken. Dit kun je met je handen of een zachte borstel doen. Gebruik vervolgens kalkvrij water, een zachte borstel en een biologisch schoonmaakmiddel om je panelen schoon te poetsen. Voor hardnekkig vuil gebruik je een spons. Spoel de panelen na het schoonmaken goed schoon met kalkvrij water, zoals regenwater of gedemineraliseerd water, om mogelijke resten van het schoonmaakmiddel weg te spoelen. Laat de zonnepanelen vervolgens drogen. 

Wat moet je vooral niet doen bij het schoonmaken van de panelen?

Bij het schoonmaken van je zonnepanelen zijn er een aantal zaken die je absoluut moet vermijden. Namelijk:

  • Gebruik geen kraanwater of wasmiddel: Dit kan vlekken of aanslag achterlaten die het rendement van je panelen vermindert.
  • Vermijd harde borstels, bezems of hogedrukreinigers: Deze kunnen krassen veroorzaken op de vuilafstotende glasplaat. 
  • Wees voorzichtig met elektronische onderdelen: Zorg ervoor dat het PV-systeem uitgeschakeld is tijdens het schoonmaken om zo je eigen veiligheid te garanderen.

Wanneer kun je je zonnepanelen het beste schoonmaken?

Hoe vaak je zonnepanelen moet schoonmaken is afhankelijk van het weer. De regen zorgt in Nederland meestal voor een natuurlijke spoeling van de panelen, waardoor het niet nodig is om ze regelmatig schoon te maken. Doorgaans is een schoonmaakbeurt van eens in de 5 jaar al voldoende. 

Toch is het van belang om periodiek de panelen te controleren. Door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer, zoals langere droogtes of extreme regenval. Vooral als het een langere tijd droog is geweest is het verstandig om je zonnepanelen te controleren. 

Het ideale moment om je zonnepanelen schoon te maken is aan het einde van de winter of aan het begin van de lente. Vooral tijdens de wintermaanden ontstaat er snel vuiligheid in de vorm van bladeren of ander soort vuil. 

Technisch onderhoud 

Naast het schoonmaken van de zonnepanelen is het ook belangrijk om één à twee keer paar jaar een technische check te doen. Dit houdt in dat je controleert op: 

  • Slijtage of defecten van kabels en koppelstukken. 
  • Een correcte werking van de omvormer. 
  • Breuken in de panelen of andere beschadigingen. 

Professioneel onderhoud

Ga je liever niet zelf het dak op? Dan kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een professional. Shift to Solar biedt zelf geen professionele reinigingsdiensten, maar een glazenwasser die gespecialiseerd is in het schoonmaken van zonnepanelen kan je hierbij helpen. 

Controleer of de omvormer aan staat

De omvormer is het hart van je systeem. Hier wordt de opgewekte gelijkstroom in wisselstroom omgezet wat je uiteindelijk in je huis gebruikt of voor het opladen van je elektrische auto. We raden je aan om maandelijks te controleren of de omvormer nog goed werkt. Dit doe je door te kijken of de juiste lampjes branden en door te controleren of de groep waarop de zonnepanelen zijn aangesloten in de meterkast nog aanstaat. Een eenvoudige maar belangrijke controle die je veel energieverlies kan besparen.

Controleer de opbrengst

We raden je sterk aan om regelmatig de opbrengst van je zonnepanelen te controleren. Dit doe je door het monitoringssysteem te bekijken wat bij de omvormer hoort. Vergelijk de werkelijke opbrengst met de verwachte opbrengst die je bij de installatie hebt ontvangen. Als de werkelijke opbrengst aanzienlijk lager is, kan dit duiden op een probleem met de zonnepanelen of de omvormer. Bij Shift to Solar bieden we garantie op onze zonnepanelen. Meer informatie vind je in ons artikel over de levensduur van zonnepanelen

Zijn zonnepanelen bestand tegen extreme vorst en sneeuw?

Onze zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze goed bestand zijn tegen de diverse weersomstandigheden die Nederland kent, inclusief extreme vorst en sneeuw. De panelen zijn erop getest om lage temperaturen en extreme sneeuwval te weerstaan. Het probleem bij sneeuw is dat het zonlicht wordt geblokkeerd, waardoor er minder energie opgewekt wordt. 

Zonnepanelen bij Shift to Solar

Bij Shift to Solar vind je een ruim aanbod aan onderhoudsarme zonnesystemen. Zo bieden we niet alleen de traditionele zonnepanelen, maar ook alternatieve opties zoals een solar carport of een solar veranda. Wil je graag meer weten over onze zonnepanelen neem dan contact op met onze deskundige klantenservice. Onze experts staan graag klaar om je te voorzien van advies op maat. 

© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language