Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Elektriciteit opwekken is interessant voor iedereen. Het rendement op zonnepanelen is gunstig. Maar welke soorten zonnepanelen zijn er? En wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen? De keuze voor een zonnepaneel hangt natuurlijk af van wat je nodig hebt. Overwegingen zoals de prijs, de kwaliteit van de panelen en de jaarlijkse opbrengst spelen een rol.

4 soorten zonnepanelen

Momenteel zijn er 4 populaire soorten zonnepanelen op de markt. Deze zonnepanelen zijn allemaal fotovoltaïsche zonnepanelen en de meeste hiervan worden gemaakt van silicium, een materiaal dat zonlicht kan omzetten in elektriciteit.

De zonnepanelen die van silicium gemaakt zijn, zijn de polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook nog amorf siliciumpanelen die ook wel bekend staan als de dunne film zonnepanelen. De zonnepanelen die de afgelopen tijd het populairst zijn geworden zijn de glas-glas zonnepanelen.

Wat zijn goede zonnepanelen? In de tabel hieronder vergelijken we de verschillende soorten zonnepanelen.

vergelijkingstabel soorten zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen 

Polykristallijn zonnepanelen staan ook wel bekend als multicrystalline zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn gemaakt van omgesmolten siliciumkristallen, wat zorgt voor een blauwe kleur en een uniek patroon. Hoewel ze iets minder stroom opwekken dan monokristallijn zonnepanelen, zijn ze voordeliger in aanschaf. Dit maakt ze een populaire keuze voor projecten met grote oppervlakten.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit één enkel, puur siliciumkristal en zijn te herkennen aan hun donkerblauwe of zwarte kleur. De monokristallijn zonnepanelen worden vaak gekozen vanwege het hoge rendement en goede prestaties bij weinig licht. Ondanks dat ze duurder zijn dan polykristallijn of amorf zonnepanelen, hebben ze een hogere efficiëntie. Dit betekent dat je minder panelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen, ook wel bekend als dunne film zonnepanelen, gebruiken een niet-kristallijne vorm van silicium, waardoor ze flexibeler zijn dan kristallijne zonnepanelen. Hierdoor kunnen amorf zonnepanelen worden gebruikt op oppervlakken die niet geschikt zijn voor de traditionele panelen. Ook zijn ze goedkoper dan kristallijne zonnepanelen. Het rendement van amorf zonnepanelen is lager dan dat van kristallijne zonnepanelen, maar de panelen presteren wel beter bij bewolkt weer.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn momenteel een van de beste zonnepanelen op de markt. Glas-glas zonnepanelen zijn doorzichtig en hebben zonnecellen tussen twee glasplaten. Ze zijn efficiënter en gaan langer mee dan andere panelen, vaak meer dan 30 jaar. Hoewel ze initieel duurder zijn, is hun energieopbrengst ook 25% hoger dan gemiddeld.

Zonnepanelen bij Shift to Solar

Als je meer wil weten over de soorten zonnepanelen op de markt, kunnen wij je adviseren. Bekijk ook eens de mogelijkheden voor zonnepanelen, bijvoorbeeld een solar overkapping of een solar carport of gewoon zonnepanelen op het dak. Onze zonnepanelen zijn grotendeels op voorraad waardoor we snel kunnen leveren.

Wil je zonnepanelen plaatsen op een lastig oppervlak waar standaard panelen niet passen? Dan zijn onze flexibele zonnepanelen een optie. Deze kunnen zich aanpassen aan elk oppervlak en zelfs volledig worden geïntegreerd. Ideaal voor gevels, campers of boten. 

Wil je meer informatie over zonnepanelen? Neem dan contact op!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.