Levensduur zonnepanelen: hoe lang gaan ze mee?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Daarom wil je zeker weten dat jouw zonnepanelen een flinke tijd meegaan. Wat is de verwachte levensduur van zonnepanelen en waar moet je op letten?

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen gaan meestal meer dan 25 jaar mee. In de eerste 10 jaar leveren ze maximaal rendement. Daarna neemt het rendement ieder jaar iets af, dit noemen we degradatie. Na 25 jaar daalt het rendement van de meeste zonnepanelen tot 80% en loopt, afhankelijk van de fabrikant, de garantie af. Dit kan per type zonnepaneel en per aanbieder verschillen, kijk dus altijd goed naar de voorwaarden die gelden.

Productgarantie

De productgarantie, ook wel fabrieksgarantie, dekt de kwaliteit en werking van de zonnepanelen. Deze garantie varieert van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van de fabrikant. Voor omvormers is de garantie meestal 5 tot 10 jaar. Optimizers hebben vaak een garantie van 25 jaar.

Vermogensgarantie

De vermogensgarantie geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel na verloop van tijd nog produceert. Fabrikanten garanderen meestal dat hun panelen na 25 jaar nog 80-85% van hun oorspronkelijke vermogen leveren.

Degradatie zonnepanelen per jaar

Het vermogen van zonnepanelen neemt dus gedurende de eerste 25 jaar geleidelijk af. Enige mate van degradatie is normaal. Alle panelen degraderen over hun levensduur, maar door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen gaat deze degradatie minder snel. 

Sommige soorten zonnepanelen kunnen een degradatiesnelheid hebben van wel 1% per jaar. Dit betekent dat ze elk jaar 1% van hun oorspronkelijke vermogen verliezen. Andere zonnepanelen kunnen een veel lagere degradatiesnelheid hebben, soms minder dan 0,5% per jaar. Hogere kwaliteit panelen met lagere degradatie kunnen aanvankelijk duurder zijn, maar ze bieden meer rendement op de lange termijn.

Hoelang gaan omvormers mee?

Een omvormer zorgt dat de stroom die zonnepanelen opwekken, gebruikt kan worden in je huis of pand. Deze heeft ook een bepaalde levensduur en zal je soms moeten vervangen. Een omvormer gaat meestal tussen de 10 en 20 jaar mee. Kies bij de installatie daarom voor een goed merk van hoge kwaliteit. Gaan wij voor je aan de slag, dan zorgen we voor een omvormer van hoge kwaliteit en een goede garantie.

Vrijblijvend advies

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij je overweging. Mocht je zonnepanelen laten plaatsen door Shift to Solar, dan is het goed om te weten dat wij alleen werken met betrouwbare Tier 1 fabrikanten. Zo ben je verzekerd van zonnepanelen die lang meegaan. Wil je meer informatie over onze solar oplossingen? Neem dan contact met ons op!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language