6 manieren om je huis te verduurzamen

Het verduurzamen van je woning kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Goed voor jezelf én voor het milieu. Maar waar begin je? In dit blog presenteren we zes effectieve manieren om je huis te verduurzamen. 

De cijfers over besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde tussenwoning of een gemiddeld huishouden, zoals berekend door Milieu Centraal. Woon je in een hoekwoning of vrijstaand huis, dan kunnen de besparingen een stuk hoger uitvallen.

1. Zonnepanelen: €900 besparing per jaar

Wanneer je nadenkt over het verduurzamen van je huis, komen zonnepanelen vaak als een van de eerste en meest aantrekkelijke opties naar voren. Niet alleen kunnen zonnepanelen een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren, ze bieden ook bescherming tegen de alsmaar stijgende energieprijzen. We schatten dat je met 10 zonnepanelen jaarlijks zo’n 900 euro bespaart.

De laatste jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. Bovendien maakt de huidige salderingsregeling het nog aantrekkelijker om te investeren in zonne-energie. Met deze regeling kun je de stroom die je niet direct gebruikt, terugleveren aan het net, waardoor je nog meer bespaart. De terugverdientijd van zonnepanelen is nu zo’n 6 à 7 jaar.

> Lees meer over de zonnepanelen van Shift to Solar

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? In veel gevallen kun je panelen ook laten monteren op het dak van een schuur, tuinhuis of garage. Voor mensen met een oprit of extra ruimte is een carport met zonnepanelen ook een goede optie. Tegenwoordig is er meer mogelijk dan je misschien denkt!

2. Dakisolatie: €550 besparing per jaar

Dakisolatie is een van de beste manieren om energieverlies tegen te gaan. Warmte stijgt op en gaat vaak verloren via het dak. Met goede dakisolatie verbruik je in de winter minder energie voor de verwarming. En laat dat nu net een grote kostenpost zijn voor veel huishoudens. 

De investeringskosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak (schuin of plat), de gekozen isolatiematerialen, en of je kiest voor binnen- of buitenisolatie. Als je een schuin dak van binnenuit isoleert, kun je verwachten dat de kosten ergens tussen de €1.500 en €2.500 liggen. Kies je echter voor isolatie van een schuin dak vanaf de buitenkant, dan moet je rekening houden met hogere kosten, namelijk tussen de €3.500 en €4.500.

3. Warmtepomp

Een warmtepomp is milieuvriendelijker dan een traditionele cv-ketel en bespaart tijdens het gebruik veel energie. Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Met de handige tool van Milieu Centraal ontdek je welke warmtepomp bij jou past, wat het kost en wat het oplevert.

Hybride warmtepomp: 250 – 400 besparing per jaar

De hybride warmtepomp combineert een luchtwarmtepomp met een traditionele gasgestookte cv-ketel. Deze optie gebruikt de warmtepomp als primaire warmtebron en schakelt over op gas wanneer er meer warmte nodig is dan de warmtepomp kan leveren, bijvoorbeeld tijdens zeer koude dagen. Dit is financieel gezien vaak de aantrekkelijkste keuze. Voor een hybride warmtepomp is geen goede isolatie nodig, maar je haalt er wel meer uit als je ook beter gaat isoleren.

Elektrische warmtepomp: 500 – 680 besparing per jaar 

Een volledig elektrische warmtepomp kan je hele huis verwarmen en zorgt ook voor warm water in je badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, heb je geen aardgas meer nodig. Deze optie staat bekend als een combi, volledige of all-electric warmtepomp. Het is een ideale keuze voor huizen die al redelijk tot goed geïsoleerd zijn, omdat de warmtepomp dan de cv-ketel volledig kan vervangen. En als je de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp opwekt met zonnepanelen, dan heb je een systeem met een zeer lage milieu-impact.

4. Isoleren spouwmuur: €600 besparing per jaar

Het isoleren van de spouwmuur is een relatief goedkope manier om je huis te verduurzamen en je energierekening te verlagen. Spouwmuren bestaan uit twee muurlagen met een ruimte ertussen; deze ‘spouw’ kan gevuld worden met isolatiemateriaal, wat de warmte in je huis houdt tijdens de winter en buiten houdt tijdens de zomer. 

We schatten dat je voor spouwmuurisolatie bij een hoekwoning gemiddeld € 2.400 betaalt en jaarlijks zo’n € 600 bespaart bij een gasprijs van € 1,45. Het is een investering die zich binnen enkele jaren terugverdient. Bovendien is het proces van spouwmuurisolatie snel en met minimale overlast uit te voeren, waardoor je huis in no-time duurzamer wordt.

5. HR++ Glas: €90 tot €140 besparing per jaar

Het overstappen op HR++ glas is een uitstekende stap als je jouw huis wilt verduurzamen, vooral als je nog enkel glas hebt. Het verschil merk je direct: je woning blijft warmer, je ervaart minder kou en tocht. Ook de problemen van beslagen ramen en water op de vensterbank behoren tot het verleden. 

Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De grootste winst is te behalen voor woningen met enkel glas, wat helemaal niet isoleert. Dan is het advies om het enkel glas in jouw huis meteen te vervangen door HR++ glas of triple glas. Daarmee bespaar je in een tussenwoning zo’n €350,- per jaar. 

Echter, dubbel glas is in veel huizen al standaard. Het verschil tussen dubbelglas en HR++ glas is dat HR++ beter isoleert. Het bestaat ook uit twee glasplaten, maar de ruimte tussen de glasplaten is gevuld met een edelgas, wat een betere isolator is dan lucht. Hierdoor geeft HR++ glas minder snel kou en warmte door. Het vervangen van dubbel glas voor HR++ glas scheelt zo’n € 100 per jaar aan energiekosten.

6. Vloerisolatie: €150 tot €250 besparing per jaar

Met vloerisolatie verhoog je niet alleen het comfort in je huis door warmere vloeren en minder tocht, maar bespaar je ook op energiekosten. Deze duurzame upgrade houdt kou en vocht buiten, waardoor je verwarming efficiënter werkt, vooral in combinatie met vloerverwarming. Heb je vloerverwarming of wil je die laten aanleggen? Dan is goede vloerisolatie essentieel om de warmte vast te houden.

Bij het isoleren van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer (in de kruipruimte) of boven op de bestaande vloer. Dit materiaal dient als een barrière die warmte in de woning houdt en kou vanuit de kruipruimte of grond buiten houdt. In veel gevallen kan de installatie binnen één dag voltooid zijn, maar elk isolatiebedrijf hanteert verschillende criteria voor de bereikbaarheid en vereiste hoogte van de kruipruimte voor het aanbrengen van vloerisolatie.

Duurzaam wonen begint hier

Bij het verduurzamen van je woning speelt de keuze voor zonne-energie een cruciale rol, of het nu gaat om het installeren van zonnepanelen op je dak of het optimaal benutten van je buitenruimte met een solar carport. Onze expertise in solar overkappingen zorgt ervoor dat je altijd het beste advies krijgt, afgestemd op jouw unieke situatie. Meer weten? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op voor persoonlijk advies!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.