De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft. Wat betekent dit voor jou?

De salderingsregeling speelt een sleutelrol in de financiële aantrekkelijkheid van zonnepanelen. Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen, maar de Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd. Dit besluit heeft aanzienlijke implicaties voor zowel huidige als toekomstige zonnepaneelbezitters. In dit blog verkennen we de voor- en nadelen van de salderingsregeling en waarom nu het ideale moment is om in zonnepanelen te investeren.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De salderingsregeling maakt het voor eigenaren van zonnepanelen mogelijk om de elektriciteit die zij opwekken maar niet direct verbruiken, terug te leveren aan het net. Deze teruggeleverde energie wordt vervolgens afgetrokken van de jaarlijkse energierekening, waarbij over deze hoeveelheid geen energiebelasting betaald hoeft te worden.

Wanneer je meer elektriciteit opwekt met je zonnepanelen dan je zelf gebruikt, krijg je voor het overschot een vergoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding is meestal lager dan de prijs die je betaalt voor het verbruiken van elektriciteit. De exacte vergoeding kan variëren per leverancier.

Het afbouwen van de salderingsregeling

Het kabinet had plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen naar nul procent in 2031. Minister Jetten stelde voor om de salderingsregeling af te bouwen omdat zonnepanelen inmiddels betaalbaar genoeg zijn geworden om ook zonder deze regeling een rendabele investering te zijn. Het argument is dat niet-eigenaren van zonnepanelen meebetalen aan het financiële voordeel van de salderingsregeling.

Bovendien leidt de toename van zonnepanelen tot meer fluctuaties in het elektriciteitsaanbod, wat de netstabiliteit uitdaagt en kosten verhoogt voor alle energieklanten. De zonne-energiesector ziet het afschaffen van de salderingsregeling als een stimulans voor consumenten om hun zelfopgewekte energie efficiënter te gebruiken, waardoor de belasting van het netwerk vermindert.

De salderingsregeling blijft (voorlopig)

Tot verrassing van velen heeft de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel gestemd om de salderingsregeling af te bouwen. Dit betekent dat deze regeling voorlopig blijft bestaan. Een meerderheid laat de regeling zoals hij is, omdat dit voor huishoudens en kleine bedrijven een impuls geeft om zonnepanelen te plaatsen. Eigenaren van zonnepanelen kunnen dus de opgewekte stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die zij van het net verbruiken. Hierdoor ligt de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 6 à 7 jaar.

Wat als de salderingsregeling (ooit) stopt?

Het is mogelijk dat een nieuw kabinet de salderingsregeling alsnog op de schop neemt. De terugverdientijd van zonnepanelen kan hierdoor langer worden. Eigenaren kunnen zich voorbereiden door te investeren in thuisbatterijen om zelfopgewekte energie op te slaan voor later gebruik, waardoor de afhankelijkheid van het net vermindert. Bovendien kan een energiebeheersysteem thuis bijdragen aan een doeltreffender gebruik van elektriciteit. Dit systeem regelt het opladen van elektrische auto’s en activeert apparaten automatisch wanneer er zonlicht beschikbaar is.

Een goed moment om te investeren in zonnepanelen

Met de continuïteit van de salderingsregeling, de dalende prijzen van zonnepanelen en hun toenemende efficiëntie, is dit het uitgelezen moment om te investeren in zonne-energie. De terugverdientijd van zonnepanelen is korter dan ooit, vaak minder dan zeven jaar, en de levensduur strekt zich uit over gemiddeld 25 jaar. De extra kosten van 100 tot 250 euro per jaar die sommige energieleveranciers willen doorberekenen, zijn niet in verhouding tot de besparingen die je behaalt. Investeren in zonnepanelen blijft de komende jaren dus een fantastische investering.

Wil je nu profiteren van de voordelen van zonnepanelen en investeren in een groenere toekomst? Shift to Solar is expert in solar oplossingen. Of je nu zonnepanelen op je dak wilt laten installeren of overweegt om een ​​solar carport te plaatsen, wij bieden advies op maat en zorgen voor een naadloze installatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
Delen
Gerelateerde artikelen
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in*
Invoeren KWH
Hoe ben je bij Shift to Solar terechtgekomen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.