Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?

Ben je op zoek naar een gezellige plek in je tuin? Wil je langer buiten kunnen zitten, ook als het weer niet meewerkt? Dan heb je misschien al gehoord van veranda’s en overkappingen. Beide opties bieden beschutting en verlengen je tijd buiten. Er zijn echter ook verschillen die belangrijk zijn om te weten voordat je een keuze maakt.

Wat is een veranda?

Een veranda is een aanbouw die direct aan je huis vastzit. Dit betekent dat je eenvoudig vanuit je woonkamer of keuken naar buiten kunt stappen en meteen onder de veranda staat. Een veranda is een verlengstuk van je woning en creëert een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Met een dakconstructie die rust op palen die aan de buitenmuur zijn bevestigd, zit je altijd beschut, ongeacht het weer.

Een groot voordeel van een veranda is dat je bij minder goed weer toch kunt genieten van je tuin. Door een heater of sfeervolle houtkachel toe te voegen, maak je het extra comfortabel, zelfs in de wintermaanden. Wil je het nog verder uitbreiden? Met glazen wanden rondom maak je van je veranda een tuinkamer, waardoor je ook bij wind en regen lekker buiten kunt zitten.

Hoewel je een veranda zelf kunt bouwen, is het aan te raden om dit door een professional te laten doen. Een veranda is een investering in je woning en je wil natuurlijk dat deze jarenlang meegaat. Shift to Solar biedt maatwerk veranda’s van de hoogste kwaliteit. We houden rekening met jouw wensen en wat het beste bij de woning past. Voor professionals bieden we ook bouwpakketten aan.

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een vrijstaand dak dat op palen rust en dat overal in je tuin geplaatst kan worden. Dit maakt het een zeer flexibele optie voor wie graag zelf bepaalt waar hij of zij de beschutting wil hebben. Afhankelijk van het gebruik krijgt een overkapping vaak een andere naam. Gebruik je de overkapping om je auto onder te zetten, dan noem je het een carport. Als je de overkapping gebruikt als loungedeel in de tuin, spreek je meestal van een terrasoverkapping.

Een belangrijk verschil met een veranda is dat een overkapping geen directe verbinding met je huis heeft. Dit kan juist een voordeel zijn als je graag een aparte plek in de tuin wilt creëren, bijvoorbeeld een plek om rustig te lezen of om samen met vrienden te ontspannen. Een overkapping kan je helemaal naar eigen wens inrichten, waardoor het een veelzijdige toevoeging aan je tuin is.

Een keuze maken

Het kiezen tussen een veranda of een overkapping hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de indeling van je tuin. Als je een plek wilt die direct verbonden is met je woning en waarbij je snel en comfortabel naar buiten kunt, dan is een veranda de beste keuze. Wil je daarentegen meer vrijheid in waar je beschut wilt zitten en vind je het prettig om een losse ruimte in je tuin te creëren, dan biedt een overkapping meer mogelijkheden.

Omdat een veranda aan je woning vastzit en vaak als een permanente uitbreiding wordt beschouwd, kan het zijn dat je hiervoor een bouwvergunning nodig hebt. Dit hangt af van factoren zoals de grootte van de veranda, de hoogte, en de afstand tot de perceelgrens. In veel gevallen gelden er striktere regels voor een aanbouw aan een woning, vooral als deze zichtbaar is vanaf de openbare weg of als je in een beschermde omgeving woont.

Voor een vrijstaande overkapping gelden vaak soepeler regels, vooral als de overkapping klein is en op voldoende afstand van de perceelgrenzen staat. Echter, ook hier kunnen er regels zijn die voorschrijven dat je een vergunning nodig hebt, bijvoorbeeld als de overkapping een bepaalde oppervlakte overschrijdt of een specifieke hoogte heeft.

Overweeg jij een veranda of overkapping aan te schaffen?

Nu je weet wat het verschil is tussen een veranda en een overkapping, kun je beter bepalen welke optie het beste bij jouw wensen past. Of je nu kiest voor de directe verbinding van een veranda of de flexibiliteit van een overkapping, het is belangrijk dat je kiest voor kwaliteit. Bij Shift to Solar zijn we gespecialiseerd in maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jouw behoeften. Of je nu een carport, veranda of een terrasoverkapping wilt, wij helpen je graag verder.

Maatwerk voor shift to solar houdt in dat we graag meedenken in de wensen van de klant. De veranda kan aan huis worden gemaakt, maar ook los staan. De carport kan bijvoorbeeld ook doorgetrokken worden naar de woning, als dat een wens is. En wist je dat we ook zonnepanelen op je overkapping of veranda plaatsen? Zo sla je twee vliegen in één klap: een fijne buitenruimte en duurzame energieoplossingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat!

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in (niet verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Change language