Heb ik een vergunning voor een carport nodig?

Ben je van plan om een carport toe te voegen aan je woning, maar zit je met de dringende vraag: heb ik een vergunning nodig? Of een vergunning vereist is voor het plaatsen van een carport hangt af van verschillende factoren, zoals de afmetingen van de constructie, de locatie op het perceel (voor- of achtererfgebied), en de lokale regelgeving.

Meestal is geen vergunning nodig als je carport kleiner is dan 30 vierkante meter en niet hoger dan 3 meter. De carport moet in het achtererfgebied van de woning worden geplaatst. Voor bouwwerken in het voorerfgebied is vaak wel een vergunning nodig.

Voor of achtererfgebied?

Wanneer je van plan bent om een carport te laten plaatsen, is het belangrijk om te weten of je dit in het voor- of achtererfgebied wil doen, aangezien de regels voor vergunningen verschillen. 

Over het algemeen is voor het bouwen van een carport in het voorerfgebied vaker een omgevingsvergunning nodig. Dit komt doordat constructies in dit gebied het straatbeeld meer beïnvloeden en er striktere regels gelden om het uiterlijk van de buurt te behouden.

Het is makkelijker om zonder vergunning te bouwen in het achtererfgebied, dankzij de zogenaamde “vergunningsvrije bouwwerken” regelgeving. Er zijn echter nog steeds beperkingen op basis van grootte, hoogte, en de afstand tot de perceelgrenzen.

Vaststellen van de erfgrens

Het achtererfgebied vaststellen lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig, vooral bij rijtjeshuizen. Bij een rijtjeshuis geldt de voortuin als het voorerfgebied en de achtertuin als het achtererfgebied. Voor hoekhuizen, twee-onder-een-kap huizen, of vrijstaande woningen is de situatie iets anders. Bij deze woningtypes wordt het achtererfgebied doorgaans gedefinieerd als het gebied dat begint 1 meter achter de voorgevel van de woning en zich uitstrekt tot aan de achterste perceelgrens.

Voor de benodigde informatie kun je terecht bij het Kadaster, zelfs als je denkt zeker te weten waar de erfgrens ligt. Het is belangrijk dit te doen, omdat de erfgrens door de jaren heen mogelijk verschoven is door verjaring.

Hoe groot mag een vergunningsvrije carport zijn?

Als je overweegt een carport te bouwen zonder daarvoor een vergunning aan te vragen, is het belangrijk om te weten binnen welke afmetingen dit mogelijk is. Volgens het Besluit omgevingsrecht (Bor) in Nederland mag je een bepaald percentage van het achtererfgebied bebouwen zonder vergunning, afhankelijk van de grootte van je tuin. Voor kleinere tuinen (minder dan 100 vierkante meter) mag je tot 50% van de tuin bebouwen met bijgebouwen, zoals een carport, zonder dat je hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt.

Voldoe aan het Besluit bouwwerken leefomgeving

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen bouwbesluit) is een document met daarin alle bouwvoorschriften voor verschillende bouwwerken. Ook de carport valt binnen het Bbl. Dit is met name belangrijk als je aan de slag gaat met een carport bouwpakket.

Gelukkig kent de carport weinig eisen binnen het Bbl. Er wordt namelijk vermeld dat de carport constructief goed moet zijn en dat de carport niet mag leiden tot vochtproblemen in de woning. Als je een professional in de hand neemt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Shift to Solar zorgt ervoor dat de carport aan al deze eisen voldoet.

Kortom, heb je een vergunning nodig?

In bepaalde gevallen heb je dus geen vergunning nodig voor een carport aan huis. Wel is het van belang om aan de volgende punten te voldoen:

  • Zorg ervoor dat de carport binnen de toegestane afmetingen valt voor vergunningsvrij bouwen
  • De carport moet binnen het achtererfgebied geplaatst worden
  • De constructie moet veilig zijn en voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving

Voordat je begint met de bouw, raden we aan om altijd de meest recente bouwvoorschriften en regels van jouw gemeente te raadplegen of om contact op te nemen met onze professionals. Zo ben je verzekerd van een soepel bouwproces en voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in*
Invoeren KWH
Hoe ben je bij Shift to Solar terechtgekomen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.