Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen plaatsen maar weet je niet zeker of je dak geschikt is? Gelukkig zijn zonnepanelen geschikt voor de meeste daken. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden, zoals de beschikbare ruimte, de hellingshoek en eventuele schaduw. Lees verder over de mogelijkheden voor jouw dak.

Heb ik genoeg plek voor zonnepanelen?

Dit lijkt een simpele som waarbij je de oppervlakte van jouw dak deelt door de oppervlakte van een zonnepaneel (1,65 m2), maar er komt veel meer bij kijken. Zo moeten de panelen bij een schuin dak 20 centimeter van de nok en dakrand af liggen. En voor een plat dak is het belangrijk dat de panelen niet te dicht achter elkaar geplaatst worden. Er wordt dan gerekend met een gemiddeld oppervlak van 2,5 m2 per zonnepaneel. 

Je kunt deze check doen op Milieucentraal. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

  1. Elektriciteitsverbruik van afgelopen jaar
  2. Type dak (schuin of plat)
  3. Lengte en breedte van het dak
  4. Richting van het dak
  5. Helling van het dak
  6. Aanwezigheid van een dakkapel
  7. Aanwezigheid van schaduw

Zonnepanelen plaatsen is maatwerk. Het is aan te raden om samen met een professional te kijken of er genoeg plek is voor zonnepanelen en of er voldoende rendement mee te behalen valt. Je kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs.

Hoeveel schaduw valt er op je dak

Het is altijd goed om te checken of er schaduw op je dak valt. Op veel daken valt schaduw gedurende de dag, bijvoorbeeld door bomen. Schaduw beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen, maar een beetje schaduw is niet erg. Je kunt nog steeds zonnepanelen plaatsen op een dakdeel als deze de helft van de dag zon krijgt.  De opbrengst van zonnepanelen is daarnaast ook afhankelijk van het weer en het seizoen.

Valt er toch schaduw op een paneel, dan kunnen micro-omvormers of poweroptimizers een uitkomst bieden. Deze systemen zorgen ervoor dat schaduw op één paneel niet de hele installatie beïnvloedt. 

Hellingshoek en richting van het dak

Zonnepanelen zijn geschikt voor de meeste woningen, omdat ze in alle richtingen geplaatst kunnen worden behalve het noorden. Het noorden vangt namelijk vaak te weinig zonnestraling op. Gelukkig hebben schuine daken 2 kanten, waardoor er eigenlijk altijd een geschikte kant is om zonnepanelen te plaatsen. Een dak op het zuiden is het meest gunstig qua opbrengst. Bij een plat dak is de richting niet van belang, omdat je voor de zonnepanelen zelf de gewenste richting kan bepalen.

Ook de helling van het dak heeft invloed op het rendement van jouw zonnepanelen. In Nederland is de opbrengst van zonnepanelen het grootst bij een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden. Bij een andere helling kunnen zonnepanelen ook nog steeds een optie zijn.

Is je dak ongeschikt?

Als je dak toch niet geschikt is voor zonnepanelen – misschien levert het te weinig op of heb je heel veel panelen nodig – dan zijn er nog andere opties die je kunt verkennen. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen op een carport, veranda of zelfs een schuur. Onze solar overkappingen zijn te bestellen inclusief montage. We zorgen samen voor een plan op maat. 

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken.

Hulp nodig bij je Solar oplossing?

Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en ontvang een op maat gemaakte offerte
Juliet Siebelink
Medewerker Shift to Solar
© 2024 Shift to Solar - Made by Tatof.nl Privacy voorwaarden |
Offerte aanvragen Je kunt bij ons ook direct een offerte opvragen. Wij komen dan binnen 5 dagen met een bijpassende offerte bij jou terug. Offertes zijn 14 dagen geldig na ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse in*
Materiaal
Aantal parkeerplekken
Bouwpakket
Invoeren KWH
Hoe ben je bij Shift to Solar terechtgekomen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.